Sociale partners en kabinet stevenen af op een nieuwe botsing over vroegpensioen bij zwaar werk, op het moment dat de Tweede Kamer nog moet stemmen over het pensioenakkoord uit 2019. Volgens CNV dreigen gesprekken hierover met werkgevers en kabinet te stranden, terwijl de vakbond nu al ziet dat miljoenen oudere werknemers hun werk niet volhouden tot hun pensioen. Dat meldt het FD. De huidige regeling voor zware beroepen loopt in 2025 af.

"Er moet snel een structurele en betere regeling komen. Het is onacceptabel dat metselaars, monteurs en zorgmedewerkers doorwerken tot ze er, soms letterlijk, bij neervallen", zegt CNV-vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar Patrick Fey.

Uit onderzoek onder 3000 oudere CNV-leden, dat donderdag naar buiten komt, blijkt dat bijna de helft van de 45-plussers denkt het huidige werk niet tot het pensioen te kunnen volhouden. Omgerekend zou het gaan om twee miljoen mensen. Drie op de vijf werknemers in deze leeftijdsgroep vinden dat ze een zwaar beroep hebben. De enquête is afgenomen nadat pensioenminister Carola Schouten (ChristenUnie) begin november had gemeld dat de pensioenleeftijd vanaf 2028 weer opschuift, naar 67 jaar en drie maanden, in lijn met de langere levensverwachting.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen

68

Gerelateerde artikelen