Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt er voorlopig geen Europese belasting voor grote bedrijven als Facebook en Google. Een meerderheid vindt dat belastingheffing aan de lidstaten zelf is.

Dat meldt de NOS. De Commissie had in maart dit jaar een eerste voorstel voor een Europese belasting naar de landen van de Europese Unie gestuurd. Dit plan moet resulteren in een rechtvaardige belasting per EU-lidstaat van internationale techbedrijven. De commissie wil het principe vastleggen dat een internetbedrijf belasting betaalt in elk land gebaseerd op de omzet en winst in dat land en dat de afzonderlijke lidstaten niet met eigen heffingen de techgiganten nog een keer gaan belasten.

Er gaat een brief naar de Europese Commissie. De Kamer betwijfelt de toegevoegde waarde van een Europees beleid ten opzichte van een nationale aanpak, staat in een conceptbrief aan voorzitter Juncker.

Eerder liet staatssecretaris Menno Snel (Financiën) al weten ,,niet dolverliefd’’ te zijn op dit voorstel omdat Nederland liever een wereldwijde aanpak ziet om te zorgen dat grote internetbedrijven en digitale platforms eerlijke belasting betalen.

De NOS schrijft dat VVD, PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Forum voor Democratie en SGP voor het sturen van een kritische brief stemden aan de Europese Commissie. Daarin staat dat de Tweede Kamer negatief oordeelt over één Europese belasting voor de digitale economie.

Bron: NOS/Redactie TaxLve

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  276
Gerelateerde artikelen