De Commissie heeft onlangs een eerste voorstel voor een Europese belasting naar de landen van de Europese Unie gestuurd. Dit plan moet resulteren in een rechtvaardige belasting per EU-lidstaat van internationale techbedrijven als Google en Facebook.

Eerder maakte Europees commissaris Pierre Moscovici aan de Franse krant Ouest-France bekend dat zo'n plan er zat aan te komen. Het voorstel raakt alle internetbedrijven met een mondiale omzet van minimaal 750 miljoen euro, waarvan minimaal tien à twintig miljoen in Europa wordt gerealiseerd. Daaronder vallen wel Airbnb, Facebook, Google, Instagram en Twitter, maar bijvoorbeeld niet Netflix en Spotify. Zij dragen immers al lokaal btw af. De Commissie denkt aan een heffing tussen de 1% en 5% over de omzet die toegeschreven moet worden aan de gebruikers in een betreffend land.

De commissie wil het principe vastleggen dat een internetbedrijf belasting betaalt in elk land gebaseerd op de omzet en winst in dat land en dat de afzonderlijke lidstaten niet met eigen heffingen de techgiganten nog een keer gaan belasten. Italië heeft al een eigen heffing geïntroduceerd. Frankrijk en Duitsland willen dat.
 

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

H&I: Actualiteiten

3

Gerelateerde artikelen