Wie negatieve registraties heeft bij Stichting BKR, kan financieel meestal geen kant meer op. Leningen afsluiten, zoals een hypotheek, is dan nagenoeg onmogelijk. Wie het oneens is met deze registraties, moest tot voor kort bij de kredietverstrekker aankloppen. Maar Stichting BKR zelf moet verwijderingsverzoeken ook behandelen, meldt De Telegraaf.

Dat bepaalt het hof in Arnhem. De uitspraak is weer een tik op de vingers van BKR, dat altijd heeft volgehouden dat zij slechts kredieten en achterstanden registreren, en niet verantwoordelijk zijn voor de handhaving daarvan.

Volgens het hof is de stichting dat echter wel. Zodra een persoon een verzoek indient om de registraties te laten verwijderen, moet BKR dat in behandeling nemen. Zij moet dan bij de kredietverstrekkers de nodige gegevens opvragen om te beoordelen of de registraties nog terecht zijn. De stichting laat weten de mogelijkheid om in cassatie te gaan te onderzoeken. Daar heeft BKR nog een maand de tijd voor.

De uitspraak volgt in een langslepende zaak van een man die bij verschillende kredietaanbieders kleine schulden had. Dat weet hij aan zijn autisme. Inmiddels heeft hij begeleiding en een goedlopend bedrijf en zou hij een tiny house willen kopen. Door de registraties bij BKR kon dat niet.

Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden/Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Financiële administratie

233

Gerelateerde artikelen