Het plan om een nieuw box 3-stelsel in te voeren per 2025 is onzeker. Dat schrijft staatssecretaris van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer.

Van Rij bevestigt hiermee de uitspraken van zijn ambtenaren in een technische briefing aan de Kamer een week geleden waarin werd gesteld dat de Belastingdienst zijn handen vol heeft aan de compensatie van de box 3-heffing naar aanleiding van het Kerstarrest van de Hoge Raad.

Uit de uitvoeringstoets, die de Belastingdienst na de uitwerking van de wetgeving begin 2023 opstelt, wordt definitief een uitspraak gedaan of de gewenste inwerkingtreding per 2025 haalbaar is, zo schrijft de staatssecretaris. De bewindsman heeft dan een compleet beeld van de personele en automatiseringscapaciteit bij de Belastingdienst.

Naast het rechtsherstel heeft de Belastingdienst nog andere extra werkzaamheden die de planning negatief beïnvloeden. Van Rij noemt onder andere het aanpassen van de systemen om in lijn van het kerstarrest de aanslagen voor de jaren 2021-2022 te berekenen, de overbruggingswetgeving vanaf het jaar 2023 en de diverse dekkingsmaatregelen per 2024 en 2025 naar aanleiding van de voorjaarsnota.

Van Rij heeft CapGemini de opdracht gegeven om een nieuwe planning te maken waarin deze onzekerheden zijn verwerkt. Hij verwacht de Kamer voor Prinsjesdag te informeren over het gewijzigde tijdpad.

Kamerbrief over planning Box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement per 2025.

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

52

Gerelateerde artikelen