'Sporters worden de dupe van het nieuwe btw-regime. Tarieven gaan onherroepelijk omhoog, waardoor meer mensen zullen afhaken.' Dat stellen de Vereniging Sportbedrijven Nederland (VSBN), Verzelfstandigde Maatschappelijke Organisaties (VERMO), Werkgeversvereniging WIZZ, NOC*NSF en overige sportbedrijven in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

De sportvrijstelling in de btw wordt per 1 januari 2019 verruimd naar aanleiding van jurisprudentie van het Hof van Justitie EU (V-N 2014/6.10). Het Hof van Justitie EU oordeelde dat geen onderscheid mag worden gemaakt tussen prestaties aan leden en prestaties aan niet-leden. Wel is er een overgangsregime ingesteld voor koop-aannemingsovereenkomsten voor de bouw van sportaccommodaties die zijn gesloten voor 31 december 2018 en waarvan de bouw reeds is aangevangen voor 31 december 2018.

Hoewel het gunstig klinkt dat sportbedrijven worden vrijgesteld van btw, is het dat volgens de sportbedrijven niet. 'Wij moeten de btw die aan ons in rekening wordt gebracht blijven betalen, maar kunnen deze niet langer verrekenen. De btw wordt dus een kostenpost. De miljoenen die dit extra gaat kosten, worden uiteindelijk door de sporters betaald'.

De sportbedrijven roepen volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer op de btw-maatregel voor sportbedrijven niet door te voeren of in ieder geval uit te stellen zodat de maatregel kan worden verbeterd, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Bron: Binnenlands Bestuur

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2018

3

Gerelateerde artikelen