Om te zorgen dat zowel grotere bedrijven als het MKB door kunnen gaan met innoveren, moet de innovatiebox absoluut overeind blijven. Dat vinden VNO-NCW en MKB-Nederland.
De ondernemingsorganisaties zijn het niet eens met D66-Kamerlid Verhoeven dat de innovatiebox vooral een ‘extra belastingkorting voor grote bedrijven' is. De fiscale regeling is juist populair bij bedrijven tot vijftig werknemers, die goed zijn voor 63 procent van de aanvragen. 'Wat mij betreft is de regeling dus zeer effectief', stelt Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland.
Economische groei
Juist ondernemers die innoveren, zijn de drijvende kracht achter economische groei. De innovatiebox is daar een succesvol instrument voor. Deze maakt het voor bedrijven namelijk mogelijk om de belasting op winst die wordt gemaakt op eigen innovaties terug te brengen tot vijf procent. Dat is hoognodig om Nederland, dat momenteel niet goed scoort als het gaat om investeringen in innovatie en r&d, internationaal beter te positioneren. Investeren in innovaties is een risico waarbij succes niet altijd vooraf vast staat.
Verdubbeling
Het gebruik van deze fiscale regeling is verdubbeld van 2010 tot en met 2012, blijkt uit
de brief die staatssecretaris Wiebes van Financiën hierover naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Over deze drie jaren is er sprake van een stijging van 910 tot 1841 bedrijven. Een kwart van de aanvragen over de afgelopen drie jaar behoren tot het grotere middenbedrijf met 50 tot 250 werknemers.
Bron: VNO-NCW en MKB-Nederland
0