Facebook staat achter de belastinghervorming voor multinationals -en vooral digitale bedrijven- waaraan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werkt. Dat blijkt uit een speech die Mark Zuckerberg, de CEO van de sociaalnetwerksite, op de veiligheidsconferentie in München heeft uitgesproken.

De OESO werkt op dit moment aan een nieuw belastingsysteem in de gedigitaliseerde economie. De OESO hoopt met het nieuwe systeem een handelsoorlog te voorkomen waarbij de afzonderlijke landen unilaterale maatregelen nemen zoals de invoering van een eigen digitaledienstenbelasting. Het OESO-voorstel is onderdeel van de BEPS, dat 137 landen en rechtsgebieden op voet van gelijkheid bijeenbrengt voor multilaterale onderhandelingen over internationale belastingregels.

Het fragment uit de speech van Zuckerberg luidt als volgt:

"We want the OECD process to succeed so that we have a stable and reliable system going forward. We accept that [the reforms] may mean we have to pay more tax and pay it in different places under a new framework. I understand that there’s frustration about how tech companies are taxed in Europe. We also want tax reform and I’m glad the OECD is looking at this."

Zuckerberg's speech bevat geen verdere details over belastingtarieven. Facebook zegt dat het alle belastingen betaalt die het zou moeten afdragen en dat het belastingaandeel de afgelopen vijf jaar gemiddeld meer dan 20% van de omzet bedroeg. Dat staat haaks op de belastingafdracht in Groot-Brittannië, waar Facebook in 2018 slechts 28,5 miljoen pond ($ 37,2 miljoen) aan vennootschapsbelasting betaalde ondanks een record van 1,65 miljard pond aan Britse verkopen.

Binnen Europa is vooral Frankrijk de drijvende kracht achter een nieuwe belasting op internetbedrijven. Parijs voerde vorig jaar al een digitale belasting in, die voornamelijk Amerikaanse reuzen zoals Facebook en Google treft. De Verenigde Staten dreigden daarom met sancties. Frankrijk besliste vervolgens om de betaling van de digitale belasting uit te stellen tot het einde van dit jaar.

Bron: Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen