Zomertijd. Wat gaan we doen deze vakantie? De kinderen zijn inmiddels 10 en 11 jaar oud en een mooie gelegenheid om hen kennis te laten maken met onze residentie en het Binnenhof. Maar, natuurlijk, de kinderen spelen liever op het strand. Kortom een lang weekend Den Haag en Scheveningen. Maar ja, wat boek je dan: een hotel in Scheveningen of in Den Haag. Een beetje surfen op het internet en een mooie aanbieding gevonden via een internetaanbieder voor een hotel aan de boulevard. Alle informatie op de website staat in de Nederlandse taal, inclusief een telefoonnummer in Amsterdam voor het verkrijgen van aanvullende informatie. Ik word overigens keurig door een dame in vloeiend Nederlands geholpen, omdat ik inderdaad nog aanvullende vragen had (wij wilden graag als gezin met vieren op een 1 kamer slapen). Alle vragen zijn beantwoord, reserveren via de website, nog even betalen met iDEAL op het IBAN van de internetaanbieder. De factuur wordt verstuurd naar de mailbox en dient als bewijs voor de reservering en betaling voor het inchecken bij het Nederlandse hotel. Als goed fiscalist kijk ik toch even de factuur na. En wat schetst mijn verbazing?: ik heb zojuist een overeenkomst gesloten met een GmbH, gevestigd in Zwitserland.
Toch weer even terug naar de website. Niets wijst er op dat ik een overeenkomst zou gaan sluiten met een in Zwitserland gevestigde rechtpersoon. De domeinnaam van de site eindigt met .nl, het telefoonnummer voor het verkrijgen van de nadere informatie begint met 020. Op de website kan ik geen Franse, Duitse, Zwitserse of Italiaanse teksten ontdekken. Ik geef toe dat ik niet gecontroleerd heb of het IBAN een Zwitserse bankrekening betreft. Ook heb ik geen navraag gedaan bij de Kamer van Koophandel. Ik heb er geen moment aan gedacht om een check te doen bij enig buitenlandse Kamer van Koophandel (zoals de Zwitserse). 
 
Maar goed, kennelijk heb ik een overeenkomst gesloten met een in Zwitserland gevestigde ondernemer. Wat is hier nu de lol van: juist, een B2C dienstverlening, waarvan volgens de Wet op de omzetbelasting 1968 (artikel 6, lid 2) omzetbelasting verschuldigd is in het land waar de dienstverlener de zetel van zijn bedrijfsuitoefening heeft gevestigd. U weet dat de bepaling van de plaats van dienst in de omzetbelasting is gewijzigd per 1 januari 2010. Op de factuur staat inderdaad dat 0% BTW verschuldigd is. Volgens de Zwitserse wetgeving is kennelijk sprake van een vrijstelling voor hotelboekingen. Is hier sprake van fraude? Nee, want de wetgeving wordt correct toegepast. Ben ik dan naïef? Ja, als ik niet via de internetaanbieder, maar rechtstreeks bij het hotel had geboekt, dan zou aan mij 6% omzetbelasting in rekening gebracht zijn. Zodoende zou ik keurig bijgedragen hebben aan de belastingopbrengst in Nederland. Maar ja, de in Zwitserland gevestigde internetaanbieder moet toch ook de hotelkamer reserveren in Nederland? Dan komt Nederland toch geen BTW te kort? Nou nee, want voor B2B transacties geldt niet lid 2, maar lid 1 van artikel 6 Wet op de omzetbelasting 1968. De plaats van een dienst, verricht voor een als zodanig handelende ondernemer, is de plaats waar die ondernemer de zetel van zijn bedrijfsuitoefening heeft gevestigd. Juist, Zwitserland. Het land waar kennelijk een vrijstelling voor onderhavige diensten van toepassing is. Ongetwijfeld heeft de internetaanbieder er voor gezorgd dat er geen vaste inrichting in Nederland aanwezig is, zodat de tweede volzin van het eerste lid toepassing mist. 
 
Het moraal van het verhaal: ik heb me 6% omzetbelasting bespaard. Is dit nu erg? Ja, ik ben van mening dat hier sprake is van oneerlijke concurrentie. Het hotel in Nederland moet bij een rechtstreekse boeking 6% BTW in rekening brengen en dat hoeft de Zwitserse internetaanbieder niet, terwijl er in mijn ogen toch dezelfde dienst wordt aangeboden. Namelijk drie nachten logies/ontbijt in een Schevenings hotel. 
 
Gelukkig hebben we nog vier dagen lekker gegeten en gedronken in een van de vele strandtentjes aan de boulevard. Om de Nederlandse kas toch nog enigszins te spekken hebben mijn echtgenote en ik een goed glas wijn gedronken en de kinderen een glas Icetea. Inderdaad op de bon stond keurig 21% en 6% BTW, Nederlandse mag ik hopen.

Informatiesoort: Column

Rubriek: Omzetbelasting

15

Gerelateerde artikelen