Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de uitlatingen van X op zichzelf al een beledigend karakter hebben. De context waarin de scheldwoorden en aantijgingen tegen de rechtelijke instanties en de ambtenaren worden gebruikt, versterken de beledigende aard.

X treedt regelmatig op als gemachtigde in BPM-zaken. Vanwege zijn beledigende taalgebruik is hij bestuursrechtelijk al vele malen op de vingers getikt. Thans is in geschil of hij er ook strafrechtelijk op kan worden aangesproken. Het betreft beledigingen ten aanzien van de Rechtbank Gelderland, de Hoge Raad en twee betrokken ambtenaren.

Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de uitlatingen van X op zichzelf al een beledigend karakter hebben. De context waarin de scheldwoorden (‘domme gans’, ‘vilein’, ‘achterbaks’, ‘dom mens’, ‘gajesclub’) en aantijgingen (‘criminele organisatie’, ‘de Hoge Raad gaat de pastoors van de katholieke kerk achterna’) worden gebruikt, versterken de beledigende aard. X beroept zich vergeefs op de vrijheid van meningsuiting. X levert geen bijdrage aan het maatschappelijke debat, maar wil uitsluitend zijn frustraties uiten. Hij krijgt een geldboete van € 1000 met een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week en een proeftijd van twee jaren. Rechtbank Gelderland vraagt vergeefs een schadevergoeding van € 2935 voor het gooien van een stoel door de zittingszaal. Er is namelijk geen direct verband tussen de gestelde schade en het bewezen verklaarde.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wetboek van Strafrecht 267

Wetboek van Strafrecht 266

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 10

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Strafrecht

Instantie: Rechtbank Midden-Nederland

Editie: 7 februari

17

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen