De Staatssecretaris van Financiën heeft het besluit Loon, vrijgesteld loon en vergoedingen en verstrekkingen geactualiseerd.

Het oude besluit is terug te vinden in Vakstudie Nieuws (V-N 2015/3.10). De actualisatie bestaat uit het volgende:

Het nieuwe onderdeel 3.2.1 gaat nader in op het aanwijzen van vergoedingen en verstrekkingen als eindheffingsbestanddelen. De werkgever kan vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aanwijzen als eindheffingsbestanddeel. De Belastingdienst gaat gedurende het kalenderjaar uit van zo’n aanwijzing als een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling tot het loon behoort en de werkgever deze niet tot het individuele loon van een werknemer heeft gerekend. Dit is anders als de Belastingdienst meent dat de werkgever bij vergissing de vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling niet tot het individuele loon van de werknemer heeft gerekend of als niet wordt voldaan aan de gebruikelijkheidstoets. De Belastingdienst gaat ook uit van zo’n aanwijzing voor zover aan de voorwaarden en grensbedragen voor een gerichte vrijstelling is voldaan.

Onderdeel 3.5 (kleine geschenken) is verduidelijkt met twee voorbeelden. Onderdeel 4.2 (terugbetaling van studiekostenvergoedingen) is aangepast door het per 1 januari 2022 vervallen van de aftrek van scholingsuitgaven in de inkomstenbelasting. De overige wijzigingen zijn van redactionele aard.

Het besluit treedt in werking op 29 juli 2022.

Lees ook het thema Eindheffingen: Loonbelasting heffen van de werkgever.

Wetsartikelen:

Wet op de loonbelasting 1964 31

Wet op de loonbelasting 1964 11

Wet op de loonbelasting 1964 10

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Salarisadministratie, Employee benefits, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 29 juli

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

37

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen