De Hoge Raad oordeelt dat de inspecteur niet over een nieuw feit beschikt, omdat hij de vaststelling van de aanslag van X had moet aanhouden. De inspecteur neemt namelijk het standpunt in dat de tbs-regeling moet worden toegepast, op grond waarvan de helft van het pand aan X moet worden toegerekend.
B, de echtgenoot van belanghebbende, X, houdt aandelen in C bv. C bv houdt 51% van de aandelen in D bv. In maart 2012 koopt B een pand voor € 670.000 van E bv. E bv verkeert op dat moment in financiële moeilijkheden en was door haar bank in bijzonder beheer geplaatst. Het pand wordt, na de levering aan B, ter beschikking gesteld aan D bv. B verkoopt het pand vervolgens, in augustus 2012, voor € 895.000 aan een door C bv opgerichte vennootschap (L bv). Bij een boekenonderzoek stuit de inspecteur op deze transacties en legt hij uiteindelijk een IB-navorderingsaanslag op aan X, voor de helft van het door B gerealiseerde voordeel. Hof Den Haag oordeelt dat de inspecteur over een nieuw feit beschikt en terecht een IB-navorderingsaanslag heeft opgelegd aan X. X gaat in cassatie.
De Hoge Raad oordeelt dat de inspecteur niet over een nieuw feit beschikt, omdat hij de vaststelling van de aanslag van X had moet aanhouden. De Hoge Raad wijst er daarbij op dat de inspecteur het standpunt inneemt dat de tbs-regeling moet worden toegepast, op grond waarvan de helft van het pand aan X moet worden toegerekend. Verder wist hij, of had hij redelijkerwijs moeten weten, dat B in algehele gemeenschap van goederen is gehuwd met X. Uit de notariële akte van levering van het pand aan L bv blijkt namelijk dat B in algehele gemeenschap van goederen was gehuwd. Of het tussen X en B geldende huwelijksgoederenregime tijdens een bespreking wel of niet aan de orde is gekomen, is dan niet meer van belang. De inspecteur had rekening moeten houden met de resultaten van het boekenonderzoek bij de aanslagregeling van X. De Hoge Raad doet de zaak zelf af en vernietigt de navorderingsaanslag.
Wetsartikelen:
Wet inkomstenbelasting 2001 3.94
Wet inkomstenbelasting 2001 3.92
Algemene wet inzake rijksbelastingen 16
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Instantie: Hoge Raad
Editie: 12 oktober
Carrousel: Carrousel