Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de gevolgen van de coronapandemie in 2017 niet voorzienbaar waren, zodat de pandemie met betrekking tot de vraag of in 2017 met de vof objectief een voordeel was te verwachten in beginsel geen rol kan spelen.

X exploiteert in vof-verband educatieve platformen via een webportal. Vanaf 2021 zet X de activiteiten voort als eenmanszaak. In de periode 2016 tot en met 2019 is de totale omzet € 1194, zijn de totale kosten € 2616 en is het totale verlies € 1422. In zijn aangifte claimt X toepassing van de zelfstandigen- en startersaftrek. Volgens Rechtbank Gelderland is er in 2017 geen bron van inkomen. X stelt in hoger beroep dat zonder de coronapandemie forse winst zou zijn behaald, wat doorwerkt naar de bronvraag voor 2017.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de gevolgen van de coronapandemie in 2017 niet voorzienbaar waren, zodat de pandemie met betrekking tot de vraag of in 2017 met de vof objectief een voordeel was te verwachten in beginsel geen rol kan spelen. X maakt ook voor het overige niet aannemelijk dat er objectief positieve resultaten te verwachten zijn. Het onderzoek van de inspecteur naar aanleiding van de aangifte is niet in strijd met enige rechtsregel of enig beginsel van behoorlijk bestuur. Het door X claimen van de zelfstandigenaftrek in relatie met zijn hoge looninkomsten en de lage omzet is op zich al een geldige uitworpreden. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.5

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Rubriek: Inkomstenbelasting

Editie: 22 november

Informatiesoort: VN Vandaag

356

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen