Rechtbank Rotterdam oordeelt dat een gemeente in de bezwaarfase een informatiebeschikking mag nemen, ook als zij voorafgaand aan de WOZ-beschikking geen vragen heeft gesteld.

X maakt bezwaar tegen de WOZ-waarde van zijn woning. De gemeente Nissewaard stuurt de gemachtigde van X een vragenformulier over de staat van de woning. Als de gemachtigde het formulier niet terugstuurt, legt de gemeente een informatiebeschikking op. In beroep is in geschil of de gemeente hiertoe bevoegd was. X meent dat de gemeente door niet voorafgaand aan het nemen van de WOZ-beschikking vragen te stellen de bevoegdheid om een informatiebeschikking te nemen heeft verspeeld.

Rechtbank Rotterdam oordeelt dat een gemeente in de bezwaarfase een informatiebeschikking mag nemen, ook als zij voorafgaand aan de WOZ-beschikking geen vragen heeft gesteld. De rechtbank verwerpt de opvatting van X dat de gemeente door niet vooraf vragen te stellen het recht om een informatiebeschikking te nemen heeft verspeeld (HR 2 oktober 2015, ECLI:NL:HR:2015:2895, V-N 2015/50.6 en Hof Arnhem-Leeuwarden 15 december 2020, ECLI:NL:GHARL:2020:10521, V-N Vandaag 2020/3266). Daarnaast leidt de informatiebeschikking niet tot een schending van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De rechtbank acht het niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel dat de gemeente (vrijwel) alleen gemachtigden een vragenlijst stuurt (en daarna eventueel een informatiebeschikking oplegt).

Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Waardering onroerende zaken, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Rotterdam

Editie: 18 mei

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen