Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de administratie van X niet voldoet aan de daarvoor geldende eisen. X heeft namelijk niet van alle handelstransacties die zien op de in- en verkoop van auto’s een sluitende administratie bijgehouden.

X exploiteert een garagebedrijf. Hij koopt tweedehands auto’s in en biedt deze aan voor de verkoop via zijn eigen website, of via websites als marktplaats.nl. Verder voert hij ook reparaties uit. Naar aanleiding van een boekenonderzoek geeft de inspecteur een informatiebeschikking af.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de administratie van X niet voldoet aan de daarvoor geldende eisen. Volgens de rechtbank heeft X namelijk niet van alle handelstransacties die zien op de in- en verkoop van auto’s een sluitende administratie bijgehouden. Ook heeft X niet jaarlijks concreet en feitelijk alle voorraden op detailniveau geïnventariseerd. Nu een groot deel van de transacties contant plaatsvindt, is het volgens de rechtbank van groot belang dat X een nauwkeurige kasadministratie bijhoudt. Gezien de gebreken in de administratie, is ook de bewijslast terecht omgekeerd. De informatiebeschikking blijft in stand.

Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken. Kijk ook een video over dit onderwerp op TaxVisions.nl.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Editie: 15 juli

  268
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen