Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X recht heeft op de ANBI-status. X heeft aannemelijk gemaakt dat haar feitelijke activiteiten rechtstreeks gericht zijn op het bevorderen van het welzijn in de samenleving en het algemeen belang dienen.

Stichting X is een full-service adviesbureau op het gebied van tijd en workforce management en opgericht door Y bv. Zij beoogt met haar activiteiten het tijdsbewustzijn te verhogen en daarmee het welzijn in de samenleving te bevorderen. X doet een verzoek om aangemerkt te worden als ANBI. De inspecteur wijst dit verzoek af omdat hij van mening is dat X primair individuele belangen dient. 

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X recht heeft op de ANBI-status. X heeft aannemelijk gemaakt dat haar feitelijke activiteiten rechtstreeks gericht zijn op het bevorderen van het welzijn in de samenleving en het algemeen belang dienen. Het feit dat de activiteiten van X gericht zijn op specifieke doelgroepen maakt niet dat zij daarmee voor minder dan 90% het algemeen belang dient. Dat individuen enige mate profijt kunnen trekken van de activiteiten is onvermijdelijk, maar doet ook niet af aan deze conclusie. De inspecteur heeft de ANBI-status ten onrechte geweigerd.

Lees ook het thema Vrijstellingen schenk- en erfbelasting.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 5b

Instantie: Rechtbank Noord-Holland

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Editie: 8 april

Informatiesoort: VN Vandaag

285

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen