Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de BTW-vrijstelling voor financiële diensten niet van toepassing is op de verkoop van de RuneScapecoins. De coins hebben namelijk naast het gebruik als betaalmiddel ook het verkrijgen van extra speelgenot als doel.

X koopt en verkoopt coins van het computerspel RuneScape. In het spel kunnen spelers van elkaar, of via een markt voorwerpen kopen met de RuneScapecoins of ruilen tegen andere voorwerpen. Ze kunnen RuneScapecoins verdienen door vaardigheden te ontwikkelen of door voorwerpen te verkopen. X koopt de RuneScapecoins in en verkoopt ze via zijn eigen website. Nadat X de betaling ontvangt, maakt X een afspraak met de koper om de gekochte RuneScapecoins in het spel over te dragen. X past het verlaagde BTW-tarief en de margeregeling toe. Naar aanleiding van een boekenonderzoek legt de inspecteur een BTW-naheffingsaanslag op. Volgens hem is het algemene BTW-tarief van toepassing. Verder is ten onrechte de margeregeling toegepast. X stelt vervolgens dat de BTW-vrijstelling voor financiële diensten van toepassing is. De vrijstelling is volgens Rechtbank Gelderland echter niet van toepassing, omdat de coins geen wettig betaalmiddel zijn. Ook is de margeregeling niet van toepassing.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de BTW-vrijstelling voor financiële diensten niet van toepassing is. De RuneScapecoins hebben namelijk naast het gebruik als betaalmiddel ook het verkrijgen van extra speelgenot als doel. De coins blijven steeds onderdeel van het spel, dat zich afspeelt in een fantasiewereld met een fictieve economie. Een vergelijking met bitcoin gaat volgens het hof mank. De RuneScapecoins kennen geen zekere mate van acceptatie, ze fungeren in de echte wereld niet als een alternatief betaalmiddel. De margeregeling is volgens het hof niet van toepassing omdat de RuneScapecoins geen roerende lichamelijke zaken zijn. Zij zijn dan ook niet aan te merken als gebruikte goederen in de zin van de Wet OB 1968. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank.

Lees ook het thema Blockchain, crypto-munten en fiscaliteit.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 28b

Wet op de omzetbelasting 1968 11

Wet op de omzetbelasting 1968 4

Wet op de omzetbelasting 1968 3

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 8 april

Informatiesoort: VN Vandaag

448

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen