Rechtbank Gelderland oordeelt dat bij de vaststelling van het fiscale loon van piloot X rekening moet worden gehouden met een gerichte vrijstelling van € 4666. Tevens wordt nog € 653 als vrije ruimte van de werkkostenregeling van 1,2% in aanmerking genomen.

Belanghebbende, X, werkt, via een zelfstandigheidsconstructie, als piloot voor Ryanair. De beloningen voor de werkzaamheden van X worden overgemaakt aan het Ierse A Ltd., waarin X aandelen houdt, waarna de accountant de beloning doorstort naar X. X is gestationeerd op vliegveld Weeze in Duitsland. De inspecteur stelt na ontvangst van de IB-aangiften 2015-2017 een onderzoek in en wijkt bij het opleggen van de aanslagen af van de aangiften. In geschil is de hoogte van het fiscale loon en of sprake is van gerichte vrijstellingen.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat bij de vaststelling van het fiscale loon 2015 van piloot X rekening moet worden gehouden met een gerichte vrijstelling van € 4666. Tevens wordt nog € 653 als vrije ruimte van de werkkostenregeling van 1,2% in aanmerking genomen. Voor 2016 en 2017 stelt de rechtbank de gerichte vrijstelling vast op € 6025 resp. € 4350. Met betrekking tot de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting in verband met de in Duitsland verrichte werkzaamheden komt de rechtbank op een aftrek elders belast van 39,1%. Bij de berekening van de voorkomingsaftrek is de tijd die X doorbrengt op of op korte afstand van het vliegveld voor de stand-by diensten niet in aanmerking genomen. De rechtbank vermindert de aanslagen.

Lees ook het thema Buitenlandse belastingplicht in de loonbelasting.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de loonbelasting 1964 31a

Wet inkomstenbelasting 2001 3.80

Instantie: Rechtbank Gelderland

Rubriek: Loonbelasting, Inkomstenbelasting, Internationaal belastingrecht

Editie: 12 september

Informatiesoort: VN Vandaag

324

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen