De rechtbank oordeelt dat de naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting terecht is opgelegd omdat de geschorste auto gebruik maakte van de weg. Dit gebruik was niet in verband met een APK-keuring.

Belanghebbende, X, is vanaf 18 oktober 2012 houder van een kampeerauto. De geldigheid van het kentekenbewijs was geschorst van 4 oktober 2019 tot en met 22 mei 2020 en van 5 oktober 2020 tot en met 20 april 2021. Op 26 maart 2021 maakt X gebruik van de openbare weg. Naar aanleiding hiervan legt de inspecteur een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting en verzuimboete op.

De rechtbank oordeelt dat de naheffingsaanslag terecht is opgelegd en dat de verzuimboete dient te worden vernietigd. Er wordt geen naheffingsaanslag opgelegd indien de auto tijdens de schorsing gebruik maakt van de weg in verband met een APK-keuring. Volgens X vond er op 26 maart een testrit plaats waarbij de monteur is vergeten om de handelaarskentenplaten te gebruiken. Omdat op die datum geen APK-keuring zou plaatsvinden, is de naheffingsaanslag terecht. Wel vervalt de boete wegens afwezigheid van alle schuld. Het beroep van belanghebbende is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67c

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 72

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 37

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 35

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Editie: 16 februari

12

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen