Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X bv meewerkt aan BTW-fraude. X bv maakt niet aannemelijk dat goederen naar België zijn vervoerd. Ook verricht X een nummerverwerving. X bv heeft geen recht op aftrek van voorbelasting.

X bv koopt goederen uit Duitsland. Volgens X bv heeft zij de goederen verkocht aan een bedrijf in België en deze via Nederland naar België vervoerd. Daarnaast vervoert X bv, als vriendendienst aan een ander bedrijf, een partij olie van Slovenië naar Italië. Bij het ophalen van de olie geeft X bv haar eigen Nederlandse btw-identificatienummer door. X bv past ook op de verkoop van de Duitse goederen het nultarief toe in haar aangiften omzetbelasting over 2014 tot en met het derde kwartaal van 2015. De inspecteur stelt dat sprake is van fraude en legt naheffingsaanslagen op. X bv past volgens de inspecteur ten onterecht het nultarief toe. Verder stelt de inspecteur dat X bv de daadwerkelijke afnemer van de olie is en een nummerverwerving in Nederland verricht. X bv gaat in beroep.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de inspecteur terecht naheft. X bv maakt niet aannemelijk dat de partij Duitse goederen naar België is vervoerd. Ook verricht X bv een nummerverwerving met betrekking tot de olie. Dat sprake zou zijn van een vriendendienst is ongeloofwaardig. Verder heeft X bv geen recht op aftrek voor deze verwerving nu zij heeft meegewerkt aan BTW-fraude. Ook de vergrijpboeten voor opzet zijn terecht opgelegd. Het beroep is ongegrond.

Lees ook het thema Btw-(carrousel)fraude.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 42

Wet op de omzetbelasting 1968 41

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67f

Wet op de omzetbelasting 1968 9

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Editie: 16 februari

22

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen