Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X door de afgifte van de sleutel toestemming heeft gegeven om de auto te repareren en er gebruik van te maken. Het gebruik is dus niet tegen zijn wil geschied.

X is als autohandelaar houder van een Opel Combo die tot zijn bedrijfsvoorraad behoort. Op 17 maart 2021 brengt X de auto naar een professionele reparateur. Diezelfde dag wordt de auto geflitst, terwijl deze niet is voorzien van groene kentekenplaten. In geschil is de MRB-naheffing, alsmede de 100% verzuimboete van € 432. Volgens X moet de aanslag worden opgelegd aan de bestuurder (art. 69 lid 3 Wet MRB 1994).

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X door de afgifte van de sleutel toestemming heeft gegeven om de auto te repareren en er gebruik van te maken. Het gebruik is dus niet tegen zijn wil geschied. De boete wordt wegens afwezigheid van alle schuld (avas) vernietigd. Zowel X als de reparateur exploiteren een autobedrijf waardoor zij op de hoogte zijn van de regels. X maakt daarmee aannemelijk dat hij alle in redelijkheid te vergen zorg heeft betracht om te voorkomen dat met de auto zonder handelaarskentekenplaten gebruik van de weg zou worden gemaakt. Hiervoor maakt het niet uit of de reparateur zelf of iemand van het bedrijf van de reparateur de auto heeft meegenomen. Het beroep van X is deels gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 70

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 69

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 37

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Editie: 16 februari

45

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen