Het Ministerie van Financiën doet onderzoek naar een modernisering van de reiskostenvergoeding. Hierin wordt gekeken welk deel van de werkgevers een onbelaste reiskostenvergoeding geeft aan hun werknemers met vervoerskosten en tot welk bedrag, en hoe dit is verdeeld over verschillende kilometerklassen, inkomensklassen, soort werk en soort vervoermiddelen. Het onderzoek wordt in 2022 opgeleverd. Dat schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

De leden Kathmann en Nijboer (beiden PvdA) stelden Kamervragen over “achterblijvende reiskostenvergoeding voor werknemers”.

De huidige wet- en regelgeving bevat een gerichte vrijstelling voor reiskostenvergoedingen tot maximaal 19 eurocent per km. Er is de mogelijkheid deze, zonder dat dit leidt tot belastingheffing bij de werknemer, te verhogen door middel van de werkkostenregeling. In het coalitieakkoord is het voornemen opgenomen om deze vrijstelling vanaf 1 januari 2024 te verhogen. De precieze tariefsverhoging wordt nader uitgewerkt.

Daarnaast wordt bezien of de gerichte vrijstelling eerder kan worden verhoogd. Daarbij dient opgemerkt te worden dat het kabinet enkel de gerichte vrijstelling kan verruimen, de afspraken over het gebruik hiervan zijn vervolgens een zaak tussen werkgever en werknemer.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Editie: 4 mei

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen