De melding van mogelijk agressieve grensoverschrijdende fiscale planningsconstructies moet bijdragen aan de inspanningen een eerlijk belastingklimaat op de interne markt te scheppen. Er is een lijst samengesteld van de kenmerken en elementen van transacties die een sterke aanwijzing voor belastingontwijking of belastingmisbruik vormen. Deze aanwijzingen worden “wezenskenmerken” genoemd. Een dergelijk wezenskenmerk is bijvoorbeeld een vennootschapsbelastingtarief van nul of bijna-nul.
Inhoudsopgave van deze editie
Ombudsman ziet ruimte voor coulancerente bij vertraagde achterwaartse verliesverrekening
De Nationale ombudsman oordeelt dat bij vertraagde achterwaartse verliesverrekening soms recht bestaat op coulancerente.
Navordering in verband met afkoop van partneralimentatie
Rechtbank Den Haag oordeelt dat sprake is van afkoop van partneralimentatie. X heeft in 2009 haar recht op partneralimentatie prijsgegeven voor een verbintenis van een geheel andere inhoud, namelijk een lening waarmee zij de band met haar ex-echtgenoot v.w.b. de partneralimentatie heeft verbroken.
Redelijke schatting na vierde opvolgend aangifteverzuim
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de ambtshalve IB/Zvw-aanslagen berusten op een redelijke schatting. Bij het vaststellen van de aanslagen is namelijk acht geslagen op de loongegevens en de banksaldi van mevrouw X en op de onroerende zaken waarvan zij de eigendom heeft.
Gerelateerde artikelen
EU-landen lopen achter met invoering minimumbelasting
De Europese Commissie sleept Spanje, Cyprus, Polen en Portugal voor de rechter omdat deze EU-landen Pijler 2 nog niet hebben omgezet naar nationale wetgeving.
Antiwinstdrainageregeling is verenigbaar met het Unierecht
Het HvJ EU stelt vast dat de Nederlandse renteaftrekbeperking van art. 10a Wet VPB 1969 een verschil in behandeling inhoudt dat in grensoverschrijdende situaties een afschrikkend effect kan hebben op de vrijheid van vestiging. Dit is echter legitiem om fraude en belastingontwijking te bestrijden.
Over de KOR in andere EU-lidstaten
Vanaf 1 januari 2025 is het mogelijk om gebruik te maken van een kleineondernemersregeling (KOR) in een andere EU-lidstaat. Voor de ondernemer die uitsluitend in Nederland activiteiten verricht heeft de aangenomen wet niet veel gevolgen. De wijzigingen in de KOR zien met name op het verkleinen van verschillen tussen de Nederlandse KOR en de KOR in andere EU-lidstaten. Zo hoeft de ondernemer zich in principe niet meer te registreren in een andere EU-lidstaat en hoeft in die EU-lidstaat ook geen btw-aangifte meer te worden gedaan. Fiscaal Advies van InView Essential zegt er het volgende over.
NOB wil duidelijkheid over herzieningstermijn in voorstel BTW-herziening op investeringsdiensten
De NOB stelt in een reactie op de internetconsultatie over de Eindejaarsregeling 2024 voor om kritisch te kijken naar het onderdeel BTW-herziening op investeringsdiensten. Hiertoe geeft het arrest van het Hof van Justitie EU van 12 september 2024 (Drebers), V-N 2024/41.13, aanleiding, aldus de Orde. Met het voorstel wil het kabinet met name short stay structuren bestrijden (V-N 2024/14.9).
Kwartaalrapportage lopende EU-wetgevingsvoorstellen september 2024
Minister Heinen van Financiën heeft de kwartaalrapportage van de lopende EU-wetgevingsvoorstellen naar de Tweede Kamer gestuurd. De rapportage is een bijlage bij het verslag van de Ecofinraad van 14 september 2024.
Gerecht past onjuist referentiestelsel toe bij Britse CFC-vrijstellingsregeling: EC-besluit vernietigd
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het Gerecht blijk heeft gegeven van een onjuiste rechtsopvatting door te bevestigen dat het referentiestelsel voor de toetsing van de selectiviteit van de betrokken vrijstellingen aan art. 107 lid 1 VWEU uitsluitend bestond uit de CFC-regels.