De Hoge Raad oordeelt dat als de ontvanger volgens de Leidraad invordering contact moet opnemen met de curator en hij dit nalaat, de aansprakelijkstelling van X in strijd kan zijn met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

X is bestuurder van twee bv’s die failliet zijn verklaard. In het faillissementsverslag van de curator is opgenomen dat X als schikking € 31.000 aan de boedel betaalt tegen finale kwijting, zonder erkenning van zijn aansprakelijkheid. De ontvanger stelt X na beëindiging van de faillissementen alsnog aansprakelijk voor € 66.898 in verband met onbetaald gebleven naheffingsaanslagen LB. Volgens X kan de ontvanger hem niet meer aansprakelijk stellen, omdat de curator dit al heeft gedaan. Hof Den Haag bevestigt dit standpunt. Gelet op de duidelijke tekst van art. 36.1 Leidraad invordering 2008 heeft de ontvanger die van de faillissementen op de hoogte is gebracht en ook de in geding zijnde aanslagen als vorderingen heeft ingediend ter verificatie, niet nog het recht X ook zelf nog aansprakelijk te stellen wegens onbehoorlijk bestuur. De Staatssecretaris van Financiën gaat in cassatie.

De Hoge Raad oordeelt dat als de ontvanger volgens de Leidraad invordering contact moet opnemen met de curator en hij dit nalaat, de aansprakelijkstelling van X in strijd kan zijn met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. In dit verband moet worden beoordeeld of deze aansprakelijkstelling X een nadeel toebrengt dat de ontvanger had behoren te vermijden. Uit de onderhavige uitspraak van het hof kan niet worden afgeleid op grond van welke omstandigheden de ontvanger na kennisneming van de faillissementen van de bv's redelijkerwijs had moeten onderkennen dat er voldoende aanknopingspunten waren om aansprakelijkstelling van X te overwegen. Dit geldt ook voor de omstandigheden die volgens het hof meebrengen dat de ontvanger zonder overleg te hebben gehad met de curator in strijd heeft gehandeld met één of meer algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Het beroep van de Staatssecretaris is gegrond. Volgt verwijzing naar Hof Amsterdam.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Leidraad Invordering 2008 36.1

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 6

Invorderingswet 1990 36

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Invordering, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hoge Raad

Editie: 17 april

113

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen