De uitkomsten van het risicoclassificatiemodel van Toeslagen werden voor meer zaken gebruikt dan aanvankelijk gedacht. Niet kan worden uitgesloten dat toeslaggerechtigden als gevolg hiervan een verhoogde kans op onevenredig nadeel hebben ondervonden. Dat blijkt uit de Kamerbrief van staatssecretaris De Vries van Financiën inzake de analyse van het risicoclassificatiemodel Toeslagen.

Eerder is geconstateerd dat de datapreparatie van het model breder is gebruikt voor het proces ‘Hoge Toeslag, Hoog Risico’ (HotHor) en het voorspellend model problematische terugvorderingen. Inmiddels is ook duidelijk dat de risicoscore van het model werd toegevoegd aan beoordelingen van het screeningsteam van Toeslagen. Het screeningsteam kon de informatie vervolgens delen met onder andere de betrokkenen bij de CAF-onderzoeken. De risicoscore werd ook gebruikt voor de selectie van adressen voor projecten van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams en voor onderzoek door een Financieel Expertise Centrum voor de aanpak van terrorismefinanciering. Op 20 april 2022 is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hierover geïnformeerd.

Uit de analyse blijkt verder dat de indicator ‘Leeftijd bsn’, waar eerder geen expliciete aandacht aan is besteed, is te linken is aan nationaliteit. Dit om te bepalen hoe lang iemand al in Nederland is. Ook hier is de AP over geïnformeerd.

Uit de uitkomsten blijkt dat er sprake is van een oververtegenwoordiging van toeslagaanvragers die onder andere alleenstaand zijn, een laag inkomen hebben en niet in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit. Van 2014 tot en met 2019 zijn ongeveer 79.000 unieke individuele burgers handmatig beoordeeld na selectie door gebruik van het risicoclassificatiemodel. De vraag of een eventuele tegemoetkoming moet worden geboden als gevolg van het gebruik van het model wordt nader onderzocht.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 25 april

29

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen