A-G IJzerman is van mening dat de uitlatingen van het UWV zijn aan te merken als een, op basis van voldoende relevante informatie gegeven, bewuste standpuntbepaling. De uitkering van de ex-werknemer mag dus op geen enkele wijze doorwerken in de hoogte van de premies ten laste van de werkgever.

X bv ontslaat in 2012 een werknemer, die verwijtbaar niet mee wil werken aan zijn re-integratie. Aan de ex-werknemer wordt begin 2013 een WGA-uitkering toegekend. X bv ontvangt hiervan bericht en tekent direct bezwaar aan. Zij wil als eigen risicohouder niet voor de kosten van de uitkering opdraaien. Volgens het UWV kan X bv op dat moment nog geen bezwaar maken, maar zowel telefonisch als per email krijgt zij te horen dat zij niet verantwoordelijk is voor re-integratie en dat de uitkering dus niet op haar verhaald zal worden. In geschil is de beschikking loonheffingen gedifferentieerd premiepercentage werkhervattingskas (Whk) voor 2016. Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden zijn de uitlatingen van het UWV slechts gedaan in het kader van het toekennen van de uitkering, zodat X bv hieraan niet het vertrouwen kan ontlenen dat de uitkering niet zou doorwerken in de hoogte van de premies. X bv gaat in cassatie.

Advocaat-Generaal IJzerman is van mening dat de uitlatingen van het UWV zijn aan te merken als een, op basis van voldoende relevante informatie gegeven, bewuste standpuntbepaling. Hieraan is de inspecteur, in het licht van het wettelijke samenspel met het UWV, gebonden bij de latere premievaststelling. De uitkering mag dus op geen enkele wijze doorwerken in de hoogte van de premies ten laste van X bv. De conclusie strekt tot gegrondverklaring van het beroep van X bv.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet financiering sociale verzekeringen 38

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Premieheffing

Instantie: Hoge Raad (Advocaat-Generaal)

Editie: 8 mei

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

5

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen