Hij deelt mede dat zes landen, te weten het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België, Hongarije, Slowakije en Zuid-Korea, zijn benaderd voor mogelijk overleg over het voorkomen van dubbele bankenbelasting. In juli 2012 hebben er verdragsonderhandelingen plaatsgevonden tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, die hebben geresulteerd in ambtelijke overeenstemming. Met de andere landen is informatie uitgewisseld over de verschillende bankenheffingen. Er hebben discussies plaatsgevonden die voornamelijk de vraag betroffen of de bankenbelastingen gelijksoortig genoeg waren om sprake te laten zijn van dubbele bankenbelasting. Die discussies zijn nog niet afgerond.
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
Portugese bankenbelasting in strijd met EU-recht
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de Portugese bankenbelasting in strijd met het EU-recht is. Door aan entiteiten zonder rechtspersoonlijkheid niet de mogelijkheid te bieden om bepaalde posten in mindering te brengen wordt het beginsel van vrijheid van vestiging beperkt.
Pakket Belastingplan 2024 deels aanvaard door Eerste Kamer. Wetsvoorstel fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit verworpen
De Eerste Kamer heeft op 19 december 2023 ingestemd met 14 wetsvoorstellen van het pakket Belastingplan 2024 (zie V-N 2023/44 en V-N 2023/46), de Fiscale verzamelwet 2024 en de Wet minimumbelasting 2024. Het wetsvoorstel Wet fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit (36432) is verworpen. De Eerste Kamer nam 15 moties aan.
ECB tegen plan om bankenbelasting te verhogen
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft verschillende bezwaren tegen een plan van een gelegenheidscoalitie met onder meer GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie en D66 om de bankenbelasting te verhogen. Volgens de centrale bank zijn sommige financiële instellingen met zo'n verhoging minder goed in staat om een verslechtering van de economie op te vangen, staat in een brief van de ECB.
Nota naar aanleiding van het verslag bij wetsvoorstel Belastingplan 2024
Staatsecretaris Van Rij van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Belastingplan 2024 naar de Eerste Kamer gestuurd.
Opinie ECB gevraagd over bankenbelasting en afschaffen inkoopfaciliteit beursfondsen
Minister Kaag van Financiën stuurt de Tweede Kamer een afschrift van een brief aan mevrouw Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Hierin wordt verzocht om een opinie over de voorgestelde verhoging van de bankenbelasting en het afschaffen van de inkoopfaciliteit voor beursfondsen, en het effect op financiële stabiliteit en weerbaarheid van banken.
Pakket Belastingplan 2024 aangenomen door Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft in de nacht van 26 op 27 oktober 2023 ingestemd met de 15 wetsvoorstellen van het pakket Belastingplan 2024, de Fiscale verzamelwet 2024 en de Wet minimumbelasting 2024.
IMF-bewindvoerder: bankenbelasting raakt mogelijk spaarrente
Het plan in de Tweede Kamer voor een hogere bankenbelasting kan ervoor zorgen dat banken hun spaarrentes minder snel opvoeren. Dat heeft bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten weten aan het ANP.
Ondernemers: verhogen bankbelasting pakt voor iedereen slecht uit
Het verhogen van de bankbelasting en het steeds zwaarder belasten van ondernemers is uiteindelijk slecht voor de welvaart van alle Nederlanders, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Iedereen betaalt hiervoor uiteindelijk een prijs."
Banken zakken op beurs na voorstel bankenbelasting, Kaag waarschuwt
De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent. Demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) waarschuwt dat een hogere bankenbelasting de concurrentiepositie van Nederlandse banken ondergraaft ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen.
ECB bezorgd over Italiaanse belasting op 'overwinsten' banken
De Europese Centrale Bank (ECB) oordeelt hard over een door de Italiaanse regering aangekondigde belasting op "overwinsten" van banken. Kredietverstrekkers in Europa hebben de winst flink kunnen opvoeren dankzij de renteverhogingen van de centrale bank. De regering van premier Giorgia Meloni kwam daarop met het besluit een extra heffing van 40 procent in te voeren op een deel van die winst, maar volgens de ECB brengt dit grote risico's voor de stabiliteit van banken met zich mee.