De Belastingdienst meldt dat voor de btw het 21%-tarief geldt voor de levering van een maagballon en het gebruik van een cryosauna.

Maagballon

De maagballon bestaat uit een ballon met daaraan gekoppeld een vuldraad. De ballon vult de maag gedeeltelijk op en neemt daardoor het hongergevoel weg. De gebruiker slikt de lege ballon met vuldraad in. Het uiteinde van de vuldraad blijft in de mond achter. Via de vuldraad wordt de ballon met water gevuld. Daarna wordt de vuldraad losgetrokken en weggegooid.
 
Een katheter is een buis die door een opening in het menselijk lichaam wordt gebracht om (vloei)stoffen in of uit het lichaam te vervoeren. De levering van een katheter is belast met 6% btw. Hoewel de vuldraad van een maagballon voldoet aan de kenmerken van een katheter, is de draad alleen maar een (hulp)onderdeel van het product maagballon. De maagballon zelf is niet bedoeld voor het vervoer van (vloei)stoffen en is daarom geen katheter. Daarom is de levering van een maagballon belast met 21% btw.

Cryosauna

Bij een cryosauna wordt het menselijk lichaam enkele minuten aan zeer lage temperaturen (tot -1800C) blootgesteld. In tegenstelling tot een traditionele sauna bestaat een cryosauna niet uit een programma met opeenvolgende onderdelen, maar uit 1 korte behandeling. De behandeling met een cryosauna vindt bovendien altijd onder toezicht van een deskundige plaats.
 
Het gelegenheid geven tot gebruik van een traditionele sauna is te vergelijken met het gelegenheid geven tot baden en daarom belast met 6% btw. Het gelegenheid geven tot gebruik van een cryosauna is niet te vergelijken met het gelegenheid geven tot baden. Want de cryosauna maakt geen deel uit van een traditionele sauna en kan geen onderdeel van een traditionele sauna vervangen. De cryosauna is ook niet te vergelijken met een stoombad of iets vergelijkbaars, wat een essentieel onderdeel is van een traditionele sauna. Daarom is deze dienst belast met 21% btw.
 

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

26

Gerelateerde artikelen