De Belastingdienst meldt dat voor twee zaken het btw-tarief van 21% geldt.

21% btw voor diensten dirigent aan aspirantkoorleden

Het percentage van 21% geldt voor de dienst van een dirigent die bestaat uit het na selectie toelaten van zangers en zangeressen tot een door hem samen te stellen koor. Met dit koor organiseert hij voorstellingen en treedt hij op. Reden voor dit afwijkende percentage van andere diensten is dat deze werkzaamheden voornamelijk bestaan uit toelaten en organiseren en niet uit het leiden van repetities die samenhangen met optredens.
 
Het 6%-tarief voor een dienst van de dirigent blijft voor het optreden met een koor of orkest of het leiden van repetities hiervoor.

EMG-diagnosesysteem voor werking spieren belast met 21% btw

Een diagnosesysteem voor de werking van spieren (EMG-systeem) is geen spierstimulator. Daarom geldt voor het diagnosesysteem een ander btw-percentage, namelijk 21%. Dit in tegenstelling tot de spierstimulator. Deze is belast met 6% btw.
 
Een diagnosesysteem bestaat uit een aflees- en meettoestel met een probe die in het lichaam door middel van stroomprikkels de activiteit van verschillende spieren analyseert. Bijvoorbeeld om de spieractiviteit in de bekkenbodem te meten.
 
Dit systeem is niet bedoeld om spieren te activeren en weer te laten bewegen, maar wordt gebruikt voor analyse- en diagnosedoeleinden en als hulpmiddel om de patiënt de spieren weer te laten voelen om ze vervolgens zelf (weer) te laten gebruiken. De spieren worden niet door het systeem in gang gezet of gestimuleerd. Daarom geldt voor de levering van zo'n systeem het btw-tarief van 21%.
 
Een spierstimulator, die stroomprikkels aan spieren afgeeft waardoor deze worden geactiveerd of tot activiteit worden aangezet, is belast met 6% btw.
 

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

1

Gerelateerde artikelen