Maandag 31 januari is de deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021. Deze btw-aangifte is anders dan normaal. Zo is het de laatste keer dat ondernemers hun aangifte kunnen doen via het oude ondernemersportaal. Daarna moeten alle ondernemers overstappen naar één van de andere manieren van aangifte doen. De Belastingdienst zet deze en andere aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij.

De vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal zijn als volgt:

  1. Zorg dat de btw-aangifte én betaling uiterlijk 31 januari binnen zijn bij de Belastingdienst. Bij bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis hoeft de ondernemer alleen aangifte te doen. Let op: doe ook aangifte als er geen omzet is gedraaid en geef dan aan dat er niets is aan te geven.
  2. Kijk of er correcties zijn voor een eerdere aangifte. Het kan zijn dat iemand bij de jaarafsluiting er achterkomt dat bij één van de eerdere aangiftes een factuur is vergeten. Correcties onder de 1000 euro mag iemand meenemen in deze aangifte. Correcties boven de 1000 euro geeft iemand aan door via het ‘suppletieformulier omzetbelasting’ in Mijn Belastingdienst Zakelijk of de administratiesoftware.
  3. Voor de berekening van de zakelijk en privé gebruikte auto is een rekenhulp op de website van de Belastingdienst beschikbaar waarmee iemand kan berekenen hoeveel btw moet worden betaald of afgetrokken.
  4. Ondernemers die per 1 januari 2022 gebruik gaan maken van de kleineondernemersregeling, zijn nog wel verplicht om aangifte te doen over het vierde kwartaal 2021. De ondernemer was toen immers nog niet vrijgesteld van btw en bracht nog gewoon btw in rekening bij klanten.
  5. Na 31 januari a.s. is het oude ondernemersportaal niet meer beschikbaar. Daarna is de btw-aangifte alleen nog mogelijk via Mijn Belastingdienst Zakelijk, administratiesoftware of een fiscaal dienstverlener.

Bron: Belastingdienst

Rubriek: Omzetbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  904
Gerelateerde artikelen