De FIOD heeft twee mannen aangehouden en doorzoekingen verricht in een strafrechtelijk onderzoek. Het onderzoeksteam vermoedt dat er een samenwerkingsverband is van verdachten, katvangers en vennootschappen dat gericht was op het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting. Daarbij zijn vermoedelijk ook valse facturen aan de Belastingdienst overgelegd met als doel belastingteruggaven te ontvangen.

Het gaat om een 38-jarige Rotterdammer en een 36-jarige Amsterdammer die ook worden verdacht van witwassen en deelname aan een crimineel samenwerkingsverband. Twee woningen en een bedrijfspand in Rotterdam zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie en een groot bedrag aan contant geld. De verdachten zijn afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn voor veertien dagen gehouden.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst. Op naam van diverse vennootschappen is in de periode april 2020 tot en met december 2021 vermoedelijk onterecht ruim 380.000 aan omzetbelasting teruggevraagd. De formele bestuurders van de vennootschappen zijn vermoedelijk katvangers die tegen betaling de verdachte vennootschappen op hun naam hebben gezet. Naar aanleiding van de aangiften heeft de Belastingdienst bedragen uitgekeerd. De gestorte teruggaven zijn contant opgenomen of doorgestort naar andere bankrekeningen.

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

308

Gerelateerde artikelen