De Belgische belastingdienst gaat akkoord met een nieuwe berekening van Ahold Delhaize en betaalt de supermarktgroep 382 miljoen euro terug. Dat schrijft de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Er loopt ook een fiscaal conflict in Nederland waarbij de vraag speelt of het supermarktconcern zich houdt aan de tax governance code.
De Belgische fiscus en Ahold Delhaize hebben sinds enkele jaren strijd over de verkoop van de Amerikaanse winkels van Delhaize, waarvoor de supermarktgroep te weinig betaald zou hebben. Daardoor zou de fiscus inkomsten gederfd hebben. Ahold Delhaize hield vorig jaar al rekening met de belasting en maakte een reserve in de boeken.
Door begin dit jaar de belastingen plus boete te betalen, vermeed de retailer om op termijn 4 procent rente op de boete te betalen en ontloopt het ook bijkomende maatregelen. Het supermarktconcern bleef zich echter verzetten tegen de heffing en met succes, want eind maart beklonk het een overeenkomst met de Belgische fiscus. "Die bevestigt ons oorspronkelijke standpunt dat de correctie ongegrond was", zegt Ahold Delhaize-woordvoerder Rene Struijs.
Het conflict ging over de manier waarop Ahold Delhaize de Amerikaanse winkels van zijn Belgische dochter Delhaize in 2018 overnam. Daarbij is geen belasting betaald. De verkoop van de winkels van het Belgische bedrijf was volgens Ahold Delhaize vrijgesteld van belasting omdat de waardering overeen kwam met de boekwaarde. De Belgische fiscus hield echter vol dat de winkels destijds veel meer waard waren en dat Ahold Delhaize nog geld verschuldigd is.
De verkoop vond twee jaar na de overname van Delhaize door Ahold plaats. Dat gebeurde omdat het inmiddels Ahold Delhaize genaamde moederbedrijf de activiteiten van de twee bedrijven geleidelijk aan integreerde. Door de overname kwamen de Amerikaanse ketens van Delhaize in dezelfde vennootschap terecht als Aholds Amerikaanse ketens waardoor alle ketens gezamenlijk hun belastingaangifte in de Verenigde Staten konden doen en daarmee geld konden uitsparen.
Ahold schakelde voor de verkoop een externe expert in voor de waardering van de Amerikaanse Delhaize-winkels. De Belgische belastingdienst verwees deze berekening naar de prullenmand. Daarop nam Ahold Delhaize een ander kantoor in de arm. Met die berekening kon het de Belgische fiscus wel overtuigen maar die wil verder niet ingaan op de zaak. "We doen nooit uitspraken over individuele zaken", zegt woordvoerder Francis Adyns tegen de krant.
Tax governance code
In Nederland loopt er ook een conflict met de Belastingdienst waarin de belastingrechter vorig jaar uitspraak deed. De uitspraak ziet op de Nederlandse fiscale gevolgen van de fusie van het Belgische Delhaize in het Nederlandse Ahold.
Volgens de supermarktgigant is door de fusie een afschrijvingspost ontstaan met een belastingvoordeel van zo'n 200 miljoen euro. Rechtbank Noord-Holland zette echter een streep door deze afschrijving over 10 jaar waardoor het nieuwe concern geen beroep kan doen op de verlaging van de vennootschapsbelasting.
Ahold Delhaize is in hoger beroep gegaan. De redactie van Vakstudie Nieuws (V-N 2022/24.6) schreef er destijds dit over:
"Het heeft er alle schijn van dat Ahold Delhaize een stuk winst tussen wal en schip wil laten vallen: niet belast in België maar wel aftrekbaar (via afschrijvingen) in Nederland. Niet heel sympathiek wat ons betreft. En gezien het feit dat Ahold Delhaize recentelijk in mei 2022 de tax governance code, waartoe VNO-NCW het initiatief heeft genomen, heeft mede-ondertekend, hopen wij dat dit soort fiscaal gedrag in de toekomst achterwege zal blijven bij dit concern. Dit laatste hopen wij overigens ook van haar gemachtigde. Ook van zo’n gemachtigde mag men toch een hogere graad van betamelijkheid verwachten."
Bron: De Tijd/Vakstudie Nieuws
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht
Carrousel: Carrousel