Alibaba verwacht dat Europese klanten minder zullen kopen bij zijn webwinkel AliExpress vanwege de nieuwe btw-regels rond e-commerce. Sinds 1 juli heft de EU btw op pakketten van buiten de EU die minder dan 22 euro kosten. Dat zal een deel van de klanten waarschijnlijk afschrikken, meldt het bedrijf dinsdag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Dat schrijft Nu.nl.

Het afgelopen kwartaal hadden de webwinkel en het moederbedrijf nog geen hinder van de btw-regels, zo meldt de nieuwssite.

In Nederland rekent PostNL ook nog extra kosten voor het in rekening brengen van de btw, als dat nog niet in de webshop verrekend is. Die variëren van 4 euro tot 7 euro per pakje. PostNL kampt overigens met vertragingen bij de bezorging van webshopbestellingen van buiten de EU. Sinds de nieuwe btw-regels heeft het postbedrijf zich verslikt in de afhandeling daarvan, schrijft Nu.nl

De btw-heffing op goederen onder de 22 euro is niet de enige verandering vanaf 1 juli. Zo gelden er andere regels voor Nederlandse webshops met een jaaromzet van € 10.000 of meer uit afstandsverkopen aan particulieren en/of zakelijke klanten die geen btw-nummer hebben in EU-landen buiten Nederland. De webshops berekenen vanaf 1 juli de btw van het land van de klant. Zij doen vanaf dan aangifte in de afzonderlijke EU-lidstaten óf gebruiken de zogenoemde Unieregeling.

Verder berekenen Europese webshopondernemers vanaf 1 juli de btw die geldt in het land van hun EU-klant. Het is belangrijk dat der ondernemer hier rekening mee houdt bij de prijsstelling in zijn webshop. Er is een uitzondering voor ondernemers met beperkte buitenlandse omzet. Is de omzet in andere EU-landen minder dan € 10.000 per jaar, dan kan de ondernemer de Nederlandse btw in rekening brengen.

De belangrijkste veranderingen zijn opgenomen in een themavideo van TaxVisions getiteld Nieuwe btw-regels voor e-commerce (login vereist). Op de website van de Belastingdienst staat de nieuwe wetgeving eveneens uitgelegd.

 

Bron: Nu.nl/Redactie Taxlive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

49

Gerelateerde artikelen