De Arubaanse regering gaat de plannen voor een btw-stelsel met een tarief tussen 16 en 18 procent een jaar in de ijskast zetten. Het plan is nu om vanaf 2024 de btw in te voeren op het eiland. Als alternatief voor aanvulling van het begrotingstekort wil de regering vanaf volgend jaar de belasting over bedrijfsomzetten (BBO) verhogen van 1 naar 1,5 procent.

Dat meldt het Antilliaans Dagblad. De btw-invoering maakt onderdeel uit van een bredere belastinghervorming op Aruba. Het uitstel heeft te maken met de huidige inflatie waar ook Aruba veel last van heeft. Het bedrijfsleven, vakbonden en burgers hadden aangedrongen op uitstel omdat zij vrezen dat Aruba een nog grotere lastendruk niet kan dragen.

Door de coronacrisis kampt Aruba met een enorme schuld aan Nederland die moet worden afgelost. De belastinghervormingen moeten een bijdrage gaan leveren om het begrotingstekort terug te dringen en de leningen terug te betalen. Het uitstel van de btw en de verhoging van de BBO blijkt in de gewijzigde plannen een effectievere maatregel om die doelen te bereiken, aldus het dagblad.

Suriname voert per 1 januari 2023 wel de btw in. Het tarief is op dit moment nog niet bekend en is onderwerp van discussie in het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblee. In het wetsontwerp staat een tarief van 15 procent.

Bron: Antilliaans Dagblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen overzeese Rijksdelen

178

Gerelateerde artikelen