De Europese Raad heeft op dinsdag de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden op belastinggebied aangenomen, de zogenoemde zwarte lijst. Het bestaat uit 12 landen. Aruba is van de zogenoemde ’grijze lijst’ verdwenen omdat het eiland voldeed aan lopende verplichtingen die waren opgelegd door de EU. Het draaide bij Aruba specifiek om uitwisseling van financiële gegevens. Curaçao staat er nog wel op. 

De zwarte lijst bestaat uit 12 landen. Op deze lijst staan landen die niet samenwerken met de EU of hun verplichtingen niet volledig zijn nagekomen. Het gaat om Amerikaans Samoa, Anguilla, Antigua en Barbuda, Fiji, Guam, Palau, Panama, Rusland, Samoa, Trinidad en Tobago, Amerikaanse Maagdeneilanden en Vanuatu. De Bahama's, Belize, Seychellen en Turks- en Caicoseilanden zijn verwijderd van deze lijst.

Landen die meewerken aan hervormingen van hun fiscale wetgeving en belastingpraktijken, maar nog niet helemaal zijn gestopt met belastingvoordelen aan bedrijven en individuen komen op de grijze lijst. Die bestaat uit Armenië, Belize, Britse Maagdeneilanden, Costa Rica, Curaçao, Eswatini, Maleisië, Seychellen, Turkije en Vietnam.

De lijsten worden twee keer per jaar bijgewerkt door de Europese Raad.

Bron: Europese Raad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

364

Gerelateerde artikelen