De zogeheten Panama Papers over grootscheepse constructies voor belastingontwijking kwamen voor de specialisten van de Nederlandse fiscus niet als een schok. Wel constateerden zij dat belastingadviseurs nu meer op hun hoede zijn. Door de enorme publieke aandacht werden zij terughoudender bij het aanbevelen van dubieuze constructies.
Dat getuigen twee medewerkers van de Belastingdienst, Joris-Jan Leenman en Ben van den Berg, woensdag bij het begin van de parlementaire mini-enquête naar belastingontwijking. Het tweetal is werkzaam bij de Coördinatiegroep Taxhavens en Concernfinanciering van de fiscus, de afdeling die zich bezighoudt met het bestrijden van verboden constructies.
 
Met de Panama Papers wordt gedoeld op een groot aantal uitgelekte documenten waaruit vorig jaar bleek dat bedrijven en rijke particulieren wereldwijd voor miljarden aan belastingbetaling ontlopen. De geruchtmakende onthulling leidde voor zover Leenman en Van den Berg weten niet tot uitbreiding van de capaciteit bij de dienst.
 
De Tweede Kamer houdt zich de komende anderhalve week bezig met de vraag in hoeverre het fiscale klimaat in Nederland wordt gebruikt om belastingen te ontlopen. Dat gebeurt via een parlementaire ondervragingscommissie. Getuigen in deze mini-enquête zijn verplicht te verschijnen en worden onder ede gehoord. De commissie wordt geleid door PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. VVD en PVV zijn niet in de commissie vertegenwoordigd; zij vonden het parlementair onderzoek niet nodig.
 
Volgens Jan van Koningsveld, met wie de commissie woensdag ook sprak, loopt de belastingdienst jaarlijks zo'n 10 miljard mis door het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen. De voormalige medewerker van de fiscale opsporingsdienst FIOD promoveerde twee jaar terug op dit onderwerp.
 
De commissie heeft behalve deskundigen ook gespecialiseerde journalisten uitgenodigd. Ook de zaakwaarnemer van Rolling Stones en U2, popgroepen die gebruikmaken van fiscaal gunstige Nederlandse regels, komt langs. Multinationals worden als gevolg van de wens van een Kamermeerderheid niet verhoord.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen