Van de rijksambtenaren die wegens integriteitsschendingen de laan uit worden gestuurd, werkt een onevenredig groot aantal bij de Belastingdienst.

Ongeveer een kwart van alle rijksambtenaren werkt bij de fiscus, maar in 2018 nam de dienst bijna de helft van alle strafontslagen bij de rijksdienst voor haar rekening, meldt het FD. Deze constatering is koren op de molen van de vakbonden, die vinden dat de Belastingdienst te snel een straf oplegt als medewerkers een fout maken.

In 2018 kregen 71 ambtenaren bij de Rijksoverheid strafontslag opgelegd. Dat is de zwaarste arbeidsrechtelijke sanctie die de overheid kent. Het recht op een uitkering vervalt. Uit een opgave van het ministerie van Financiën, dat verantwoordelijk is voor de Belastingdienst, blijkt dat 31 van de strafontslagen in 2018 bij de fiscus zijn gevallen.

Onlangs oordeelde Rechtbank Amsterdam dat strafontslag van een voormalig afdelingsdirecteur van de Belastingdienst door een fout in de aangifte van de fiscale partner onterecht was.

Bron: FD

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Strafrecht

Informatiesoort: Nieuws

  349
Gerelateerde artikelen