De Belastingdienst heeft twee factsheets samengesteld over de ingangsdatum van het gebruik van het Europese btw-éénloketsysteem, een over de invoerregeling, de ander over de Unieregeling.

De reden van de publicaties is om duidelijkheid te geven over hoeveel tijd een ondernemer heeft tussen het moment waarop hij een eerste kwalificerende verkoop had en het moment dat hij zich uiterlijk kan aanmelden voor deelname aan het éénloketsysteem. Daarbij is in de praktijk een verschil tussen een startende ondernemer en een groeiende ondernemer (een ondernemer die gepland of ongepland ergens in het jaar de omzetdrempel van € 10.000 overschrijdt). 

In de factsheet over de Unieregeling is een ‘tegemoetkoming’ opgenomen. De termijn waarop een ondernemer zich moet aanmelden voor deelname aan het éénloketsysteem is voor de startende en groeiende ondernemer gelijkgetrokken. In beide situaties heeft de ondernemer tot en met de 10e dag van de maand, volgend op de maand waarin de ondernemer start of de drempel overschrijdt, de tijd om zich aan melden voor deelname.

De factsheets getiteld Btw e–commerce Invoerregeling Startdatum gebruik EU-btw éénloketsysteem (pdf, 76kb) en Btw e–commerce Unieregeling Startdatum gebruik EU-btw éénloketsysteem (pdf, 181 kb) zijn in pdf-formaat beschikbaar gemaakt.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

23

Gerelateerde artikelen