De Belastingdienst kan op dit moment niet altijd de gevraagde bijdrage leveren in de aanpak van ondermijning. Verschillende burgemeesters stelden het onlangs al vast, maar de minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus geeft het nu ook toe in zijn antwoorden op vragen van de SP.

Dat meldt Binnenlands Bestuur. Eind april uitten een aantal burgemeesters hun zorgen over de terugval in capaciteit bij de fiscus door stevige bezuinigingen de laatste jaren. Het kabinet stelde via het ondermijningsfonds 100 miljoen beschikbaar voor de versterking van de aanpak van ondermijning, maar omdat de Belastingdienst als cruciale partner onvoldoende menskracht kan leveren wordt de aanpak behoorlijk in de wielen gereden, aldus de burgemeesters.

Op de vraag van de SP wat de minister gaat doen aan de zorgen van de burgemeesters over de bijdrage van de Belastingdienst aan de versterking van de aanpak van ondermijning antwoordt hij dat hij een bestedingsvoorstel van de Belastingdienst voor de toedeling van extra gelden uit onder meer het Ondermijningsfonds op advies van het Strategisch Beraad Ondermijning niet heeft gehonoreerd. "De Belastingdienst kan op dit moment dus niet altijd de gevraagde bijdrage leveren."

Wel zegt Grapperhaus dat vanuit het structurele budget voor ondermijning aan de Belastingdienst een bedrag van 1 miljoen euro voor 2019 en 8,5 ton voor 2020 en de jaren erna is toegekend voor data-analyse om bij te dragen aan het maken van ondermijningsbeelden. Ook intensiveert het kabinet bij de Belastingdienst de aanpak van fraude, witwassen en ondermijning. Hiervoor wordt een bedrag van 1 miljoen euro in 2019 oplopend tot structureel 29 miljoen beschikbaar gesteld, zo meldt Binnenlands bestuur.

Bron: Binnenlands Bestuur

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

1

Gerelateerde artikelen