De Belastingdienst stopt met het gebruik van camerabeelden voor de controle van de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak. De controle wordt uitgevoerd met andere beschikbare instrumenten. Dat blijkt uit de 22e halfjaarsrapportage van de Belastingdienst.

Uit onderzoek naar het gebruik van camerabeelden voor de controle op de bijtelling privégebruik auto in de inkomsten- en de loonbelasting is gebleken dat met het gebruik van de camerabeelden niet kan worden voldaan aan het proportionaliteitsvereiste uit de privacy-regelgeving. Daarom zal de Belastingdienst voor het toezicht op het privégebruik van de auto van de zaak geen gebruik meer maken van camerabeelden.

De camerabeelden worden overigens nog wel gebruikt voor de motorrijtuigenbelasting.

Andere controle-instrumenten

Voor het toezicht op het privégebruik van de zakelijke auto hanteert de Belastingdienst een mix aan controle-instrumenten. Nu de camerabeelden niet meer worden gebruikt, voert de Belastingdienst de controle met de andere beschikbare instrumenten uit. Zo wordt de bijtelling privégebruik auto van de zaak bijvoorbeeld meegenomen bij boekenonderzoeken.

Bron: Fiscaal+

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting

10

Gerelateerde artikelen