De Hoge Raad bepaalt dat spelers van internetpoker geen belasting hoeven te betalen over hun winsten, wanneer de aanbieder van het kansspel in de Europese Unie gevestigd is.

Dat meldt De Financiële Telegraaf op telegraaf.nl.

In Nederland betaalt de aanbieder de kansspelbelasting, waardoor de speler alleen belasting over de winst hoeft te betalen.
In het buitenland betaalt de speler zowel de kansspelbelasting als de belasting op de winst. Dat is dubbelop en dus oneerlijk, oordeelt de Hoge Raad.

Daanaast wordt in het buitenland de positieve opbrengst per maand van de speler belast. In Nederland is dat het prijzengeld min de inzet van de aanbieder. Doordat buitenlandse aanbieders benadeeld worden, is er geen sprake van vrij verkeer van diensten, oordeelde de Hoge Raad.

Dubbele belasting

Vorig jaar besloot de Hoge Raad al dat de winsten uit live-pokertoernooien in EU-lidstaten niet ook nog eens in Nederland belast mocht worden. Nu is dus besloten dat dat ook geldt voor internetpoker.

Deze beslissing betekent niet dat pokerspelers nu massaal hun betaalde kansspelbelasting terug kunnen vorderen. Maar de Belastingdienst dient zich vanaf nu te houden aan het arrest van de Hoge Raad.

Opmerkelijk

Het opmerkelijke is dat in deze zaak een vergelijking wordt gemaakt tussen binnenlandse en buitenlandse aanbieders van internetkansspelen, terwijl Nederland tot op heden helemaal geen aanbieders van internetkansspelen kent, omdat de Wet op de kansspelen het (nog) niet toestaat om een vergunning te krijgen voor kansspelen op internet.

De Tweede Kamer werkt momenteel aan een wetsvoorstel dat internetgokken moet reguleren. Naar verwachting kunnen aanbieders van online kansspelen in de tweede helft van 2016 een licentie aanvragen waarmee ze in Nederland kansspelen via internet aan mogen bieden.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kansspelbelasting

3

Gerelateerde artikelen