Voor een witwasonderzoek heeft beleggingsbank DeGiro een klant verzocht om het online formulier 'Declaratie herkomst vermogen' in te vullen. De klant deed dat niet op tijd waarna DeGiro het account heeft geblokkeerd. De man beklaagt zich hierover bij het Kifid maar het financiële klachteninstituut geeft de bank gelijk.

De klacht komt erop neer dat de man de handelwijze van DeGiro meer dan onfatsoenlijk vindt. Zonder enige waarschuwing is zijn account op zwart gezet. Daarnaast zijn de vragen in het formulier 'Declaratie herkomst vermogen' onzinnig en onduidelijk, vindt hij.

Zo wordt hem gevraagd naar schenkingen. Hij ontving een schenking van zijn moeder, maar hij schenkt zelf ook jaarlijks aan goede doelen; wat moet hij dan invullen, vraagt hij zich af. Bij een relatie van 10 jaar mag worden verwacht dat DeGiro met hem in overleg zou treden over de gevraagde gegevens. Er was echter geen enkel overleg mogelijk, zo beëindigt hij zijn klacht. Gelet op dit alles eist de klant excuses van DeGiro en een genoegdoening van € 5.000.

De geschillencommissie van het Kifid stelt voorop dat zij de onvrede van de man begrijpt over het feit dat zijn account geblokkeerd werd. Uit de stukken blijkt niet dat DeGiro de man duidelijk gewaarschuwd heeft voor de gevolgen van het niet-invullen van het formulier. Dat wil echter niet zeggen dat de blokkade onterecht was.

DeGiro heeft namelijk te maken met allerlei verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) zoals een cliëntenonderzoek om de herkomst van het vermogen van de klant te bepalen.

Verder stelt het klachteninstituut op basis van geluidsopnames van de telefoongesprekken tussen de bank en de klant vast dat de man zelf eisen stelde over welke informatie hij zou verschaffen en hoe. De commissie vindt in deze bindende uitspraak (nummer 2022-0679echter dat het aan de DeGiro is om te bepalen welke gegevens zij nodig heeft en op welke wijze die gegevens verstrekt moeten worden.

Bron: Kifid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Verbintenissenrecht

48

Gerelateerde artikelen