De Belgische politieke partijen CD&V en Groen hebben een wetsvoorstel klaar om de zogenoemde fiscale kaasroute te sluiten. Een Belg die schenkt via een Nederlandse notaris, ontsnapt namelijk aan schenkbelasting. En wie vervolgens nog drie jaar blijft leven, betaalt evenmin erfbelasting.

Dat meldt het Belgische Zakenblad De Tijd. Begin deze maand sprak de Belgische hoogleraar economie Koen Schoors al schande over deze route en deed een oproep aan de Belgische politiek om een einde te maken aan deze belastingontwijking. Die oproep heeft nu succes.

De kaasroute is geliefd bij de Belgische burger, omdat ze mogelijk maakt om cash, beleggingsportefeuilles, kunstcollecties, maar ook aandelen van (niet-beursgenoteerde) familievennootschappen volledig belastingvrij over te dragen. Het maakt niet uit hoeveel wordt geschonken: 1.000 euro of 10 miljoen euro: alles onbelast en geen cent schenk- /of erfbelasting. Enige voorwaarde: de schenker moet de schenking minstens drie jaar overleven, de 'verdachte periode'.

Een van de initiatiefnemers van de wet, Groen-Kamerlid Dieter Van Besien, wijst erop dat Vlaanderen al een zeer gunstige regeling voor schenkingen heeft. "Het tarief van 3 procent behoort tot de laagste in de wereld, en heeft tot gevolg dat je daarop geen erfbelasting moet betalen. Dat is gul voor kapitaalkrachtigen in ons land. Laten we, net als Nederland, de route hermetisch afsluiten. Dat is een kwestie van fiscale rechtvaardigheid", zo zegt hij tegen de krant.

Bron: De Tijd

Rubriek: Schenk- en erfbelasting, Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  783
Gerelateerde artikelen