Er hoeft toch niet een taxateur fysiek langs te komen voor een taxatie volgens de nieuwe Europese richtlijn die per 1 juli geldt. Dat zeggen woningmarktdienstverlener Calcasa, ING en de Taxatheek. De drie partijen hebben een manier bedacht om een woning te taxeren, waarbij de modelwaarde van de woning met de kennis van een taxateur wordt gecombineerd zonder dat die de woning bezoekt. Zo zouden huiseigenaren honderden euro's kunnen besparen.

Over de Europese richtlijn ontstond vorig jaar nog ophef omdat het Nederlandse huizenbezitters op extra kosten zou jagen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) sprak eerder van een disproportioneel zware maatregel voor de hypotheekmarkt. Een fysiek taxatierapport, waarbij de taxateur het hele huis opmeet en beoordeelt, kost zo'n 500 euro.

Tot 1 juli volstaat in veel gevallen nog een veel goedkopere modelmatige taxatie, die populair is bij een verbouwing of het oversluiten van de hypotheek vanwege rentevoordelen. Volgens directeur Tijs Pellemans van Calcasa wordt de nieuwe methode straks ietsje duurder dan de huidige modelwaardering. Maar het zal wel veel goedkoper zijn dan een volledige fysieke taxatie. De methode wordt vanaf april getest.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Europees belastingrecht, Waardering onroerende zaken

20

Gerelateerde artikelen