Het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone, dat op grote schaal woningen in Nederland opkoopt, heeft daarvoor een fiscale structuur opgetuigd waardoor het geen belasting hoeft te betalen in Nederland. De vastgoedonderneming lijdt op papier verlies. De winst verdwijnt via een complexe constructie naar de Kaaimaneilanden en Jersey.

Door de fiscale truc loopt de Belastingdienst miljoenen aan vennootschapsbelasting mis. Blackstone kan bovendien meer betalen voor Nederlandse woningen dan concurrenten. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van de krant.

Het Amerikaanse bedrijf Blackstone begon in 2019 met het opkopen van woningen in Nederland, met name in Amsterdam, maar ook in Rotterdam en Utrecht. Inmiddels bezit het bedrijf zo'n 1700 woningen in Nederland. Uit de jaarrekening blijkt dat Blackstone eind 2020 voor circa 793 miljoen euro aan woningen in Nederland op de balans had staan. Dat bezit is ondergebracht in Nederlandse vennootschappen, die onderdeel uitmaken van een structuur met vennootschappen in Luxemburg, de Kaaimaneilanden en Jersey.

Bron: Volkskrant

Carrousel: Carrousel

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

  441
Gerelateerde artikelen