Bron: ANP
EU-burgers met een ww-uitkering die in een andere lidstaat een baan zoeken, zouden zes maanden recht moeten houden op die uitkering uit het thuisland. Ze moeten minstens drie maanden in het nieuwe land hebben gewerkt om daar recht op een werkloosheidsuitkering op te bouwen.
Dit zijn enkele van een reeks voorstellen die EU-commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) dinsdag in Straatsburg presenteerde. Ze wil de sociale stelsels in de EU beter op elkaar afstemmen en ‘uitkeringstoerisme' bestrijden.
Werkende expats hebben recht op dezelfde kinderbijslag als hun nieuwe landgenoten, vindt ze. Die uitkering wordt niet verlaagd (of verhoogd) naar het niveau van het thuisland, ook niet als de kinderen daar nog wonen. Grenswerkers die ontslagen worden dienen hun uitkering te ontvangen van de lidstaat waar zij werkten, niet waar ze wonen.
,,Vrij verkeer van personen in de EU betekent niet vrije toegang tot het sociale stelsel van een ander land", zei Thyssen. ,,Het moet voor de lidstaten ook duidelijk zijn in welke situaties ze toegang tot sociale uitkeringen kunnen beperken voor economisch inactieve mobiele EU-burgers." Daar zijn er volgens Brussel momenteel 3,7 miljoen van. 80 procent van hen heeft recht op een uitkering dankzij werkende gezinsleden. Ze vindt dat er een ,,uniforme interpretatie" van regels voor langdurig zieke werknemers nodig is.
De Belgische wil dat het recht van EU-burgers om elders in de EU te wonen en te werken ook betekent dat hun sociale zekerheid is beschermd. Maar de verdeling van de lasten moet voor de lidstaten ,,billijk" zijn.
0