Het btw-tarief op digitale publicaties in Nederland kan omlaag. De EU-ministers van Financiën hebben in Luxemburg een akkoord bereikt over de gelijkstelling van btw op e-boeken, - tijdschriften en -kranten aan papieren publicaties. Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat er werk van maken om ,,zo spoedig mogelijk’’ het lage btw-tarief op e-publicaties in te voeren, zei hij. ,,Dit is goed nieuws.’’

Volgens de EU-regels mochten uitgevers hun geprinte publicaties wel onder een lager btw-tarief brengen maar onlinemedia niet. De Europese Commissie had al in 2016 voorgesteld dat te veranderen maar de onderhandelingen daarover verkeerden anderhalf jaar in een impasse door een conflict tussen Frankrijk en Tsjechië. ,,Dat is eindelijk opgelost’’, aldus Hoekstra. Daardoor kunnen e-publicaties nu in prijs zakken.

In Nederland vallen digitale publicaties nu onder het hoge tarief van 21 procent. Voor traditioneel drukwerk geldt het lage tarief van nu nog 6 procent maar dat wordt per 1 januari 2019 naar 9 procent opgetrokken. Per wanneer de e-publicaties onder het lage tarief gaan vallen kon Hoekstra niet zeggen, want de uitwerking kost tijd.

Quick fixes en verleggingsregeling

Naast overeenstemming over het btw-tarief tarief op elektronische publicaties is tijdens de Ecofin van 2 oktober 2018 ook een akkoord bereikt over 4 quick fixes uit het EU-voorstel Quick fixes voor de btw. Het gaat om de volgende maatregelen:

  1. vereenvoudiging en harmonisatie van de regels voor voorraad op afroep;
  2. vermelding van het btw-identificatienummer van de klant op de listing als een materiële voorwaarde om een intra-EU levering van goederen van btw vrij te stellen;
  3. vereenvoudiging van de regels, om te zorgen voor rechtszekerheid bij ketentransacties;
  4. harmonisatie en vereenvoudiging van de regels voor het bewijs van intracommunautair vervoer van de goederen om een intracommunautaire levering van goederen van btw vrij te stellen.

Verder is de Ecofin akkoord gegaan met het voorstel voor een tijdelijke toepassing van een algemene verleggingsregeling voor leveringen van goederen en diensten boven een bepaalde drempel.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

1

Gerelateerde artikelen