De omzet van accountants, belastingadviseurs en administratieve dienstverleners nam in het derde kwartaal van 2015 met 3,7 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dit is voor deze branche het tweede achtereenvolgende kwartaal met een omzetstijging. Deze opleving van de omzet ging gepaard met nagenoeg gelijkblijvende tarieven. Voor 2016 zijn de ondernemers in deze branche positief gestemd. Zo verwachten ze meer omzet en meer werkgelegenheid voor hun branche. Dit meldt CBS in de kwartaalmonitor zakelijke diensten.
Het omzetherstel van de accountancybranche in de laatste twee kwartalen, volgt op een lange periode van overwegend omzetkrimp. Hoewel het omzetverlies ten opzichte van 2009 kleiner is dan voor veel andere branches in de zakelijke dienstverlening, duurde het wel langer voordat het herstel inzette. Minder vraag naar hun diensten drukte de omzetontwikkeling voor een langere periode. Een gematigde stijging van de tarieven hield het omzetverlies relatief beperkt. Eind 2014 waren de tarieven ruim 4,5 procent hoger dan eind 2009.

Tarieven financiële audits en advisering accountants meest onder druk

De tarieven van financiële audits en advisering staan nog altijd onder druk. Sinds 2009 dalen de prijzen voor deze vorm van dienstverlening bijna onafgebroken. In de eerste helft van 2015 was de daling 3,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. 
De tarieven van boekhoudkundige diensten stegen de afgelopen jaren daarentegen wel. In de eerste twee kwartalen van dit jaar waren de tarieven gemiddeld 2,1 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.. De diensten van belastingconsulenten waren in het tweede kwartaal van 2015 één procent duurder dan een jaar eerder. De hieraan voorafgaande vier kwartalen daalden de tarieven van dit type dienstverlening. Ten opzichte van vijf jaar geleden is belastingadvies bijna 7 procent duurder geworden.

Meer personeel verwacht in 2016

De verwachtingen van accountants, belastingadviseurs en administratieve dienstverleners voor het komende jaar zijn positiever dan vorig jaar. Bedrijven zijn vooral positiever over de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat groei verwacht is verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Per saldo verwacht 33 procent van de ondernemers in 2016 meer personeel aan te trekken. Ook over de omzetverwachting zijn de ondernemers positiever dan eind 2014. Per saldo verwacht 35 procent van de ondernemers dat de omzet in 2016 zal toenemen. De verwachtingen ten aanzien van het investeringsklimaat in 2016 zijn eveneens aanzienlijk beter dan voor 2015. Per saldo verwacht nu een kleine meerderheid meer te zullen investeren terwijl vorig jaar per saldo ruim een kwart van de ondernemers minder dacht te investeren.
 
Kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening, derde kwartaal 2015
 

Bron: CBS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kantoren

0

Gerelateerde artikelen