De Deense belastingdienst (Skattestyrelsen) gaat artificial intelligence (AI) inzetten om kritieke informatie en systemen te beveiligen. De fiscus in het Scandinavische land is gevestigd op meer meer dan 26 locaties in Denemarken en houdt toezicht op vitale systemen en processen rond belastingaangiften, douane, taxatie van onroerend goed en incasso van schulden.

Aanleiding voor de aanscherping van de beveiliging zijn de recente cyberaanvallen op de kritieke infrastructuur in Denemarken. In mei 2023 vond de grootste cyberaanval in het land ooit plaats toen aanvallers toegang kregen tot de systemen van 22 bedrijven in het Deense energie-ecosysteem.

Het AI-platform Darktrace is geselecteerd om de digitale infrastructuur van de Deense belastingdienst te beschermen. "Het land heeft een door AI aangedreven oplossing nodig voor de bescherming van bedrijfsmiddelen, waaronder vertrouwelijke gegevens van burgers en bedrijven", schrijft de leverancier in een eigen bijdrage in het ICT-businessblad Emerce.

De Deense fiscus int jaarlijks meer dan 1.100 miljard Deense kronen (148 miljard euro). 

Bron: Emerce

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

132

Gerelateerde artikelen