Denksportorganisaties worden vanaf 1 januari 2022 btw-plichtig. Ze kunnen de sportvrijstelling dan niet meer gebruiken. Dit komt door een uitspraak van het Hof van Justitie, waarin denksporten niet worden gezien als sport. Dat meldt de Belastingdienst.

De uitspraak betekent dat denksportorganisaties vanaf 2022 btw-aangifte moeten doen. Ze gaan btw betalen over de inkomsten uit verkoop van drankjes, contributie en inschrijfgeld. Denksportorganisaties kunnen ook geen gebruik meer maken van de btw-vrijstelling voor fondsenwervende (kantine)activiteiten en het verlaagde tarief voor de terbeschikkingstelling van sportaccommodaties.

Keuze voor 'KOR' mogelijk bij jaaromzet van € 20.000 of lager

Een denksportorganisatie kan kiezen voor de zogenoemde kleineondernemersregeling (KOR). De organisatie is dan geen btw verschuldigd en hoeft ook geen btw-aangifte te doen. Als een organisatie kiest voor de KOR kan geen btw worden teruggevraagd over de gemaakte kosten. Lees meer over de KOR in het thema BTW kleineondernemersregeling vanaf 2020.

De KOR is mogelijk bij een jaaromzet tot € 20.000. Het gaat daarbij om de omzet van bijvoorbeeld drankjes, contributies en inschrijfgelden. Dit najaar heeft de Belastingdienst een brief gestuurd met een speciaal aanmeldformulier voor de kleineondernemersregeling. Stuur dit formulier naar team Stichtingen en Verenigingen.

Bij vragen over de gewijzigde btw-plicht kan contact worden opgenomen met team Stichtingen en Verenigingen: 06-31 12 70 90 of 06-18 60 77 56. Mailen kan ook naar [email protected].

Zie de wijziging van het besluit 'Omzetbelasting Toelichting Tabel I' voor meer informatie.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

36

Gerelateerde artikelen